h
0
Nógrád vizei 1.rész
2017. Aug. 22.

A Tábpusztai Víztározó 

Horgászataim alkalmával sokat tűnődöm azon, hogy kedvenc horgászvizeimet miért nem ismerik és látogatják idegen horgászok. A vizek minősége kis túlzással tökéletes, halállományuk bőséges, a táj ahol elhelyezkednek pedig mesébe illő. Akkor mégis mi lehet a probléma amiért a vizek nem ismertek? A válasz nem más mint az, hogy sajnos az Észak-Magyarországon elhelyezkedő Nógrád-megye nagy távolságra van sok horgásztársnak, így inkább előnyben részesítik a Közép-Magyarországon elterülő, könnyebben megközelíthető horgászvizeket.

 

Lehoczki Péter

A most induló cikksorozatom célja nem más, mint, hogy bemutassam Nógrád-megye vizeit és buzdítsam a horgásztársakat, hogy amennyiben kedvük és idejük úgy engedi, akkor látogassanak el ezekre a tavakra, mert nem mindennapi élményekkel gazdagodhatnak.

De mennyire is lenne hiteles egy horgászvíz bemutatása, ha nem látogatok el a vízpartra egy-egy peca erejéig? Szerintem nem sokan adnának a szavamra, éppen ezért csak olyan vizekről fogok írni, ahová előtte ellátogatok és képekkel alátámasztva fogom a bemutató cikkeket megírni.

Minden tónál egységesek lesznek a felszereléseim. 2 feeder bot, botonként más végszerelék. Az egyik boton drótkosaras, hosszúelőkés végszerelék lesz, mellyel a tó keszegállományát fogom faggatni, míg a másik boton egy method végszerelék lesz, mellyel a pontyokat fogom üldözőbe venni.

De melyik tóval is kezdhetném a cikksorozatot, mint a szívemhez legközelebb álló Tábpusztai Víztározóval.

 

Nógrád-megye északi részén, Varsány és Nógrádsipek települések között helyezkedik el ez a 10 Ha kiterjedésű völgyzárógátas víztározó, mely a 90-es években mesterséges úton jött létre. A mederfenék enyhén iszapos, a vízmélység átlagosan 2 méter, azonban a zsilip környéki részen 4-6 méteres mélység is előfordulhat. A parttól kb. 70 méterre húzódik egy patakmeder, melynek medrében előszeretettel tanyáznak a kapitálisabb méretű pontyok.

A tó egyesületi kézben van, azonban ez egyáltalán nem hátrány, ugyanis évente legalább 5-6 alkalommal történik telepítés, ezzel biztosítva a folyamatos halfogást a tagoknak és az ide látogató horgászoknak. Az egyesület vezetősége kiemelt feladatának tartja a tó környezetének tisztántartását és fejlesztését, ezért évente több alkalommal rendeznek társadalmi munkát, melynek keretein belül a tagok egy kis bográcsozás és nevetgélés közben rendbe rakják a partszakaszt, illetve a horgászok kényelmét biztosító beülőket és nyársaló helyeket alakítanak ki.

A halállomány bőséges és szinte minden halfaj megtalálható benne, ezért lehet az ember akár finomszerelékes, pergető vagy épp megszállott harcsahorgász, mindenképp eredményes horgászatot tudhat majd a háta mögött az, aki ide ellátogat.

Aki szeretne egy igazán pörgős keszeg horgászatot, annak nincs más dolga, mint kb. 20 méter távolságra kiklipszelni a zsinórt, majd 4-5 alapozó dobás után élvezni a 1,5-2 percenként érkező kapásokat.

 

Tipp: Tapasztalataim alapján az Etangot nem szabad kihagynunk a keverékünkből, melyet ha még fogósabbá akarunk tenni, karamellás aromával felturbózhatjuk. A tűzőszúnyog elhagyható, ugyanis a tóban élő keszegek a legjobban a csontiért vannak megőrülve.

(Ajánlott recept: 1 kg Carpzoom Competition Zoom Big Bream, 1kg Carpzoom Competition Zoom Etang, 1 kg löszös agyag, fél flakon karamellás dipp és fél kiló angolmorzsa)

Amennyiben valaki a pontyokat szeretné üldözőbe venni, ajánlom, hogy egyik bottal a parttól 70 méterre húzódó patakmedret célozza meg, másik botjával pedig kereső horgászatot végezzen, ugyanis meglepően sok helyen megtalálhatja a tóban élő bajszosokat.

A legjobban a Competition Zoom Super Carp és a Feeder Competition epres-halas keverékek váltak be nálam. A halat mindkettővel egyformán lehetett húzni.

Csalinak én minden esetben minibojlit használok (íze majdhogynem mindegy), ugyanis a „tábi pontyokat” szinte megbolondítja az apró, 8mm-es golyókból kiáramló attraktorok illata.

A cikk írását megelőzően 5 órát töltöttem horgászattal a tónál. Ezalatt az idő alatt sikerült kb. 20 kiló fehérhalat illetve 16 kiló pontyot fognom.

 

(A megfogott fehérhalállomány egy része, valamint a leg fotogénebb ponty.)

A számok magukért beszélnek. Ennyi idő alatt a 36 kilós fogás azt bizonyítja, hogy bizony egy egyesületi tó is megtudja állni a helyét az agyontelepített tavakkal szemben. Buzdítok minden horgászt, hogy amennyiben idejük úgy engedi, látogasson el erre a tóra. A pozitív élmények borítékolva vannak mindenki számára.

 

Lehoczki Péter

Horgászmódszer: feeder, ha több napot akarok a tóparton tölteni, akkor a bojlizásra is vevő vagyok

Kedvenc hal: békések közül bármelyik

Bemutatkozás: Az első horgászatomra 6 éves koromban került sor. Már ekkor magával ragadott a horgászat szépsége és ez az érzés a mai napig sem változott. A feeder horgászattal IFI horgászként ismerkedtem meg mely nagy fordulópont volt az életemben. Az addig imádott úszós technikát végérvényesen felváltotta a feederezés. Azóta folyamatosan csiszolgatom és tökéletesítem technikámat, mivel tudom, hogy a mai világban csak így lehet lépést tartani a horgászat fejlődésével. A 2017-es év elején sikerült ismeretséget kötnöm a Carpzoom tesztcsapat tagjaival és lehetőségem nyílt arra, hogy a cikkírójuk legyek. Ezzel valóra vált az egyik nagy álmom, mivel olyan horgászoktól tanulhatok, akiknek a nevét már ismeri a horgásztársadalom.

Remélem cikkeimmel sokat tudok segíteni horgásztársaimnak.

 

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek