h
0
Dunai ragadozók nyomában 1. rész
2010. Feb. 15.

Süllők a gumihal bűvöletében
Sokan gondolják, hogy a pergető horgászat közel sem olyan eredményes módszer a „nemes ellenfél" megfogásában, mint a hagyományos csalihalas módszerrel. Ezen kétkedő horgásztársaim meggyőzésére itt van néhány gondolat a témához. Fogjunk együtt süllőt gumihallal!

Huffler Szabolcs

Kezdő pergető horgászok gyakran követik el hibák teljes sorozatát. Az elmaradó siker sok esetben néhány próbálkozás után visszaülteti őket a fenekező vagy úszós peca mögé. Bevallom őszintén, kezdő koromban magam is próbáltam menteni a becsületem néhány mártogatott vagy úszós módszerrel fogott süllővel.

A teljesség igénye nélkül lássunk hát néhány általános hibát: Az első és talán az egyik legfontosabb a helyismeret hiánya. Ha nem áldozunk elég időt a pálya megismerésére, halfogási esélyünk akár nullára is redukálódhat és egy-egy véletlenül fogott halat nyugodtan írhatunk a vakszerencse javára. A második elkövetett hiba a helytelen csali választás. Néha egészen elképesztő csalikkal látok próbálkozni horgászokat. Ők általában az „örök csali tesztelők csapatát" erősítik. A harmadik a csali vezetés kérdése. Szerintem a siker titka minimum 50 százalékban itt keresendő. Ha csak ebben a három kérdésben odafigyelünk a részletekre, már nagy lépést tehetünk a tüskéshátúak megfogásának irányába!

HELYISMERET. Ha egy bányatóban próbálkoznánk a gumihalazással, valószínűleg lényegesen kevesebb csalit szakítanánk be, mint egy akadós dunai terepen. A dunai süllő pedig nem buta, jól tudja, hogy a biztonságot jelentő köves, fás akadóból kiúszni csak a jobb falatokért érdemes. Ezért, ha akadók környékén szeretnénk pergetni, nem árt egy kicsit jobban megismerni a felszín alatti részeket. Én általában egy hasonló súlyú pálcaólommal szoktam letapogatni a terepet, mint amilyen súly lesz a csalim. Ez a művelet igényelhet néhány órát és persze jó néhány pálcaólmot. De a súlyazonosság nem kötelező dolog, a csali, felületénél fogva úgy is másképp fog mozogni. Most csak az akadókra vagyunk kíváncsiak. Érdemes figyelni a vízmozgást. Más-más a helyzet egy limányos vagy egy húzós szakaszon. Limányos vízmozgás esetén az akadókat, gallyakat sokkal véletlenszerűbb elrendezésben rakja az áramlat. Húzós vízben a faágak, egyéb uszadékok az áramlásnak megfelelő irányba ékelődnek a fenék talajába, kövei közé. Érdemes lehet téli alacsony vízállásnál a járatlanabb partszakaszokat kutatni és ehhez hasonló haltanyákra lelhetünk:

 


süllőtanya és harcsafészek,

 

 


harcsafészek

 

 

 

Nyáron itt 2-3 méterrel nagyobb víz van. Milyen jól megférhet egymás szomszédságában a süllő és a harcsa? Ha már van némi fogalmunk a víz alatti pályáról, akkor érdemes csalit akasztani a kapocsba.

 

 


kép3: gumihalak

 

 

CSALIVÁLASZTÁS. Azt eldönteni, hogy mikor mi kell a süllőnek azt elég nehéz. A megfelelő csaliról könyveket lehet írni, mint ahogy az tették is néhányan már az elmúlt években. Rengeteg hasznos információt lehet ezekből az írásokból szedni, de a világ változik. A süllő pedig tanul és ez által „rafinált" lesz. A tapasztaltabb pergetőknek szinte minden évszakra, víztípusra, stb. meg van a megfelelő csalijuk. Ők hosszú évek alatt kitapasztalták a hol, mit, mikor tényezőket és sokszor csak apró különbségeken múlik a sikerük. Ha a próbálkozások sikertelenül zajlanak, ne legyünk restek forgalmasabb partrészeken figyelni a rutinos horgászokat. Például milyen vízmozgásoknál milyen típusú csalit használ (forma, kialakítás, anyag, szín, méret, stb.). Formáját tekintve szinte végtelen a lista. Jelen esetben a beépített súlyú, nagyon lágy, intenzív mozgású gumihalat részesítem előnybe. Éjszakai horgászatok során a fehér, sárga és zöldes színek különböző árnyalatai lehetnek fogósak. Nappal a lehetséges táplálék halakhoz legjobban hasonlító színek a beváltak. Számomra van még egy nagyon fontos tényező: a csali mérete. Késő őszi, téli időkben igazolódik a régi tétel, kis csali kis hal, nagy csali nagy hal. Még egészen gyenge vízmozgás esetén is gyakran használok 10cm és 20g feletti csalikat. Íme, néhány színtípus:

 

 


csali le-csali fel

 

Egy-egy kém akció még nem számít bűnnek. Ha sikerül valamelyik horgásszal szóba elegyedni és nem az információ fukar emberek közé tartozik talán még hasznos dolgokat is meg tudhatunk az adott szakasz sajátosságairól.

CSALIVEZETÉS. Az „egyszerű" pergető horgász szerint a műcsalit dobom, betekerem, dobom, betekerem, aztán majd csak megunja egy süllő és mérgében bekapja a gumihalat. Sajnos nem ilyen egyszerű a dolog. A csalit vezetni kell. Ütemes, esetenként váltakoztatott sebességgel, ideális mélységben sokszor bekalkulálva az elakadás veszélyét. kép6: csali vezetés

Ez az a része a dolognak, amire rá kell érezni. Ez gyakran sok időt vesz igénybe, de hát befektetés nélkül nincs siker. A sikeres pergető horgász igazán nagy befektetése elsősorban nem a felszerelés és a csali ára, hanem az idő, amit a tanulásra, gyakorlásra szán! A megfelelően vezetett csalira gyakran olyan vehemenciával támad, hogy a nagyobb csalit is képes torokra nyelni.

 


fárasztás,

 


nehezen adja

 

 

Rövid összegzésül talán annyit mondhatnék kezdő pergető horgászoknak, hogy kitartással, kellő tanulási és gyakorlási szándékkal egész évben nyomára akadhatunk ragadozó halaknak. Felkutatása és megfogása igazi sportélmény. Az ilyen és hasonló halak kifogása egy életre szóló emléke lehet a horgásznak:

 

 


4-es süllő

 

 


6,5 kg,

 2-es süllő, zöld gumi


Írta és fényképezte: Huffler Szabolcs

Huffler Szabolcs

Hozzászólások:

stewe11

Carp Zoom Teszthorgász

Regisztrált:
2008-12-08

Hali!

Valaki tud infót a Dunáról?
Zajlik a jég???
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!