h
0
A MAHOR júniusi lapszámából
2016. Máj. 25.

 

Örömmel adunk hírt egy horgászújság megújulásáról. Nemcsak tartalmát tekintve, hanem formailag is frissebb külsőt öltött a legnépszerűbb hazai nyomtatott horgászmédia. Hamarosan az újságárusoknál a 100 oldalas Magyar Horgász júniusi száma.

 

Egyéb szerző

 

Ízelítő a tartalomból:

 

Előfizetői Akció és Nyereményjáték  2

 

 

INTERJÚ 4

Interjú dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel 

 

 

HARASZKÓ CSABA – Egy is elég 6

 

 

Gyakran alkalmazok valamilyen módon kikönnyített csalizási módszert, de vannak helyzetek, amikor bőven elegendő egy szem jól felkínált pop-up bojli, ami csábítóan hat a pontyokra. Ezért most a kedvenceim közül szeretnék bemutatni néhány lebegő csalis szereléket és csalizási variációt.

 

SZTAHOVITS PÉTER – Harcsa-parti 10

 

 

Történetem elején  leszögezném, nem tartom magam  harcsaspecialistának. Méltánytalanul ritkán horgászom célzottan eme bajszos fenevadakra.

 

FARKAS CSABA – A Mámai–Gyomai-holtág 14

 

 

A Közép-Tisza vidékének megkapó szépségű, halgazdag vize a Mámai–Gyovai-holtág. A Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartozó Tisza-holtág a környék országszerte egyik leg­híresebb horgászhelyszíne.

 

ERDEI ATTILA – Hihetetlenül finoman 20

 

 

Sokan nem bíznak a végletekig lefinomított szerelékekben. Akkor is az erős, de durvább felszerelést erőltetik, amikor a halak bizonyos okból kifolyólag nem csalhatók lépre. Egy verseny tapasztalatait tárom most az olvasók elé, ami talán majd elgondolkodtat sokakat, ha újból mozdulatlanok a spiccek. 

colmic team – Zivataros pontyhorgászat 24

A legutóbbi horgászat Novák Janival, a Colmic Team feederspecialistájával több szempontból is kalandosra és rendhagyóra sikeredett. A kalandot egy váratlanul elszabaduló alkatrész okozta, a rendhagyó horgászatot pedig az időjárásnak tudhattuk be. Ugyanis zivatarokkal körülvéve kellett megoldani a halfogást, ahol egy igencsak hosszúra nyúlt fárasztás is színesítette a napot. Hogyan sikerült úrrá lenni mindezeken? Lássuk!

SZÁRI ZSOLT – Kapási napló 26

Polyák csaba – Halászati őrök 27

A halőrzés ez évtől új szintre lépett. A közös gondolkodás, a területek határai mentén az egységes fellépés és kölcsönös segítség nyújtás is záloga a hatékony halőrzésnek

HUNYADY ATTILA – A görgetés 28

Ami a folyóvízi fenekezés bosszantó kísérője – lépten-nyomon tovagörög a végszerelék –, az a görgető horgászmódszer lényege. E módszernél ugyanis a horgász a víz áramlását kihasználva sodortatja felcsalizott horgát a fenéken. Közben kontaktust véve várja a kapást, majd ügyes mozdulatokkal kiegészítve is igyekszik „életet lehelni” a kosztos horogba.

TIMÁR MIX TEAM – Mini rakóssal 32

A part alatt, a part alatt három varjú kaszál... – szól az ismert gyermekdal, ami így lenne aktuális: A part alatt, a part alatt Szabolcs pontyot arat. Egy 6 métereres mini rakóssal horgászta meg a part szélét.

 

BOKOR KÁROLY – Felszínes tapasztalatok 36

 

 

A pergetőhorgászat sokrétűsége abban is rejlik, hogy a vízoszlop teljes magasságában kereshetjük a különféle ragadozó halakat. Általában vízközt, sokszor akár a fenék közelében táncoltatjuk a műcsalit, pedig gyakran eredményesek  a felszínen alkalmazható táplálékimitációk is. 

WALTERLAND – WalterLand Masters 40

Minden év áprilisában van egy hét, amikor a világ élvonalába tartozó csapatok Szeged felé veszik az irányt, hogy megmérkőzzenek egymással és a Maty-éri evezőspálya halaival. Ez a verseny a WalterLand Masters.

 

MONOS TIBOR – Kicsik és nagyok 44

 

 

Óvatosan közelítem meg a kis patak kanyarulatát, ahol a fa gyökerei nem engedtek az áradásnak, aminek köszönhetően egy mély vizű, igen jó haltartóhely keletkezett. Nagyon remélem, hogy jó helyet talált magának ebben a gödörben egy termetesebb sebes.

CARP ZOOM TEAM – Adalékok feederezéshez 48

Számos sportág esetében megfigyelhető, hogy a minél jobb eredmények elérése érdekében megvalósított sikeres fejlesztések előbb-utóbb átszivárognak a minden­napi életbe. Leglátványosabb példa erre talán az autóversenyzés, hiszen számos biztonságtechnikai és erőátviteli megoldás néhány éven belül a közutakon is megjelenik.  Hasonló jelenség a horgászatban is megfigyelhető.

F&H – Tévéműsor 50

 

Polyák Csaba – Frontos pontyos 52

 

 

A pontyos versenyek remek alkalmat biztosítanak arra, hogy minden körülményre felkészüljünk. Lehet jó vagy rossz idő, mindig a halak kedvében kell járni. Ha csak egy hétköznapi pecáról van szó, sokan hajlamosak lennénk a könnyebb utat választani, és inkább el sem indulnánk, ha nem ideálisak a körülmények. 

MAVER TEAM – Matchbotos pontyok 56

Megemelkedik az úszó antennája, majd szép lassan elmerül. Bevágás, azonnal karikában marad a matchbot, mintha elakadt volna a szerelék. Szép lassan elindul a hal, kezd duruzsolni az orsó fékje. Ponty van a horgon.

 

GÉGÉNY VIKTOR – Ultralight evolúció 58

 

 

Horgászvezetőként gyakran tapasztalom, hogy az ultralight pergetéstől még mindig sokan idegenkednek, tíz pecásból nyolc nem meri vagy nem tudja helyesen alkalmazni ezt a módszert. Pedig a képlet egyszerű: finom kéz és odafigyelés kérdése az egész, és nem árt követni az ultralight evolúciót…

ENERGOTEAM – Váltsunk sebességet 62

Bizonyára sokan eljátszottunk már azzal a gondolattal, hogy milyen nagy hasznát tudnánk venni egy olyan orsónak, amelynek sebességét, zsinórbehúzási képességét szabadon állíthatnánk, változtathatnánk a horgászat teljes ideje alatt.

 

VARGA VILMOS – Szájaskodó nagyszájú 64

 

 

A nagyszájú sügér (Micropterus salmoides) – vagy ahogy itthon a köznyelvben elterjedt, fekete sügér – szinte az egyetlen tájidegen halunk, amely jól beilleszkedett a magyarországi vizekbe, anélkül, hogy nem okozott semmiféle galibát az őshonos halainak közt. Teljesen jól megfér a süllővel, a csukával és a balinnal is. 

 

FARKAS CSABA – Gébkörkép 68

 

 

Vizeink halállománya változik, nemcsak emberi hatásra, hanem saját magától is. Tulajdonképpen nem tudni, hogy különböző gébfélék miért vándoroltak be hozzánk az Al-Dunán keresztül a Fekete-tenger mellékéről, egy azonban bizonyos: céljuk nem a horgászbosszantás volt, hanem ők is meg akarnak élni – néha ez jó az embernek, néha nem.

POLYÁK CSABA – Horgászportrék 72

Katus Gyula neve mind­örökre egybeforrott a horgász versenysporttal. A négyszeres magyar bajnok 2003-ban Madunicében megrendezett Nemzetek Világbajnokságán csapat­aranyat szerzett a hazai válogatott oszlopos tagjaként.

M4 – PECATÚRA 75

TOP-FISH – NEVIS TEAM – Ponythorgászat 76

Horgászataink egyik legmeghatározóbb és eredményességünket is nagyban befolyásoló mozzanata a pontos, koncentrált etetés. Ha kisebb mennyiségű etetőanyag is elegendő, a PVA termékek óriási segítséget nyújtanak számunkra.

JÉGER SZABOLCS – IBCC 80

Ha egy horgász csodát akar látni, mi több részese szeretne lenni, akkor nem maradhat le a Balaton és az IBCC nyújtotta élményekről. Ezért is előzte meg nagy várakozás a II. Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupát. A tavalyi, első verseny sikerének híre gyorsan terjedt a világ bojlis horgászai között. Ez egy világszínvonalú verseny, mely mellé büszkén állt a MOHOSZ is, így már a hivatalos versenynaptárában is szerepel.

KOCSIS LÁSZLÓ – Após sztorizgat 86

REKORDFOGÁSOK 2016 87

POLYÁK CSABA – Velencei-tavi évadnyitó 88

SZARVAS ZOLTÁN – Gyerekeket a vízpartra! 90

Májusban dedikáltan kapnak egy hétvégét az édesanyák mellett a gyermekek is – már ami a „hivatalos” napot illeti. A hónap utolsó vasárnapja tradicionálisan gyermeknap, s ennek kapcsán a horgászat vonatkozásában nem lehetünk maradéktalanul elégedettek.

KIRAKATNÉZŐ 94

APRÓHIRDETÉS 96

A MAGYAR HORGÁSZ KONYHÁJA 97

REJTVÉNY 98

 

Egyéb szerző
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!
Egyéb szerző
horgászat
Kocsis László
horgászat
Hodula Tamás
horgászat
Carp Zoom tesztcsapat
horgászat
Végh Tamás
horgászat
Bakos Bálint
horgászat
Lehoczki Péter
horgászat
Pisch Patrik
horgászat
Ruff Tamás
horgászat
Felhőkép
Hőtérkép
Széltérkép