Ingyenes szállítás még: 0 Ft
Beváltható kupon / Ajándékutalvány: 0 Ft
Keresési javaslatok
Ajánlott kategóriák
Ajánlott termékek
Ajánlott kategóriák
Keresési javaslatok
Kategóriák
Akciók
Újdonságok
Recept! Bajszos a nyárson
Recept! Bajszos a nyárson
Dátum: 2024-04-04

 

A halfogyasztás jótékony hatásáról rengeteget hallhatunk úton-útfélen. A hal nemcsak fehérjékben és vitaminokban gazdag, jelentős ásványi anyag és nyomelem forrás is. A halhús tartalmaz még omega-3 zsírsavat, ami jótékony hatással van az egész szervezetünkre. Sajnos az emberek gondolkodásában a halhús nincs annyira a hétköznapokban, mint a sertés, csirke vagy éppen pulyka, pedig sok étel van, amit nem csak e húsokból, hanem halból is el lehet készíteni. Így gondolkodtam én is, mikor eszembe ötlött, hogy az egyik kedvenc ételem - a sok közül - akár halból is elkészíthetném csirke vagy éppen a pulyka helyett.

Nézzük, hogy sikerült.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 35-40 dkg afrikai harcsa filé
  • 1 kaliforniai paprika
  • 6-8 közepes vagy 3-4 nagy fej gomba
  • 10 szelet baconszalonna (ízlés szerint)
  • olaj
  • só vagy ételízesítő
  • zöldsaláta 

 

A filéknek a vastagabb felét levágjuk, majd a halhús darabokat ujjnyi kockákra felvágjuk. A kockára vágott halakat egy tálba tesszük, kis ételízesítővel meghintjük, majd átforgatjuk, hogy minden egyes porcikáját átjárja a fűszer.

Miután a halat felkockáztuk előkészítjük a hozzávalókat. Néhány fej gombát megtisztítunk, majd azt is felvágjuk kicsit vastagabb, 4-5 mm-es szeletekre. A kaliforniai paprikából is kisebb csíkokat hasítunk, amiből majd kockákat tudunk vágni. Ezek után nincs más dolgunk, mint a baconszalonnát kibontani, a szeleteket félbevágni, mert egy fél szelet is megfelelő ahhoz, hogy a halfalatokat körbetekerjük. Miután mindennel megvagyunk, előkészítjük a halat és a hozzávalókat is a vágódeszkára vagy a kezünk ügyébe, hogy mikor a nyársa egymás után sorakoztatjuk fel a finomabbnál-finomabb falatokat, akkor minden a kezünk ügyébe kerüljön.

Tipp: a gombák esetében célszerű a nyárs helyénél előszúrni a gombát, hogy mikor a nyársa felkerül, akkor ne repedjen szét a gomba.

A nyársra, hogy milyen sorrendbe húzzuk fel a hozzávalókat, véleményem szerint nem fontos, kinek mi a szimpatikus. Én egy dolgot követtem, halat mindig zöldség követett, a zöldséget pedig hal baconbe göngyölve (ízlés szerint). A kész nyársakat egy rácsos tepsire helyezzük, hogy a halas rablóhúsúnk ne égjen oda a tepsihez. Mindegyik nyársa csöpögtessünk egy kis olajat.

Amennyiben ez a kép tárul elénk, nincs már más dolgunk, mint a sütőnkbe egy kis életet lehelni, és készre sütni a karóra húzott bajszos, zöldséges kompozíciót. 180-200 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 12-15 perc alatt készre süthető, de vegyétek figyelembe a sütőitek tulajdonságait. Azt mondanám, mindenkinek az ízlésére bízom, mennyire szereti megsütni, megpirítani a rablóhúst.

Míg a halunk a sütőben készült felvenni megfelelő színét előkészíthetjük a köretet. Lehetne ehhez készíteni hagymás-tört burgonyát, egy könnyed krumplipürét vagy éppen hasábburgonyát, de én mégis inkább egy könnyed zöldsalátára gondoltam így vacsoraidőben. Esti órákban felesleges, hogy túlzottan leterheljük a gyomrunkat nehéz ételekkel és ez a rablóhús zöldsalátával mindennek nevezhető, de nehéznek biztos, hogy nem. Zöldsaláta gyanánt mi is összevághatunk hozzávalókat, mint paprika, kígyóuborka, újhagyma, fejes saláta vagy választhatjuk a könnyebb utat - mint ahogy én is - előre elkészített saláta mixet vásárolunk. (Tipp: amennyiben szeretjük, akkor a salátát ízesíthetjük néhány csepp balzsamecettel, ami nagy jó ízt ad a salátánknak és így nem kell sem sóznunk, sem más fűszert használnunk). Idő közben a rablóhusink szépen megpirult a sütőben, így nincs más dolgunk, mint a nyársakat az előkészített saláta mellé tegyük, és jóízűen elfogyasztjuk.

A fenti ételt tiszta szívvel ajánlom mindenkinek az ünnepek mellett a hétköznapokra is, de ne felejtsétek el a tavaszi, nyári grillezések alkalmával sem, mert faszénen megsütve még finomabb!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Írta: Ágói Zoltán
Fényképezte: Ágói-Török Dóra

0