Ingyenes szállítás még: 0 Ft
Beváltható kupon / Ajándékutalvány: 0 Ft
Keresési javaslatok
Ajánlott kategóriák
Ajánlott termékek
Ajánlott kategóriák
Keresési javaslatok
Kategóriák
Akciók
Újdonságok
Hajszálelőke és a csomómentes horogkötés
Hajszálelőke és a csomómentes horogkötés
Dátum: 2024-04-09

 

Mielőtt belecsapnánk, hogy milyen eszközök kellenek hozzá, hogyan kötünk meg egy horgot csomómentesen, kicsit térjünk ki arra, hogy miért is jó hajszálelőkén felkínálni a csalit. Sok horgásznak ilyenkor elsőként az juthat az eszébe, hogy a bojlit, minibojlit vagy éppen pelletet nem is tudnánk felkínálni másképp - és hogy ez is valamiféle „úri huncutság" -, mert egy-két speciális típust kivéve nem tűzhetőek a horogra. A mondat első fele teljes mértékben igaz, de a titok nyitja nem pontosan csak ebben rejlik. Én megrögzött feederes és nagy ritkán match botos technikát űző horgászként rendszerint kínálom fel még a csemegekukoricát is hajszálelőkén.

Hogy miért? - hangozhatna el a kérdés. 

  • kisebb horgot tudok így alkalmazni, a kisebb sebnek köszönhetően az amúgy is visszaengedésre szánt zsákmányt jobban kímélem
  • a csali sokkal természetesebb hatást kelt a vízben

 

Az alábbi eszközökre lesz szükségünk:

 

 

 

Elsőként vágjunk le a fonott zsinórból egy körülbelül 20 cm-es darabot. Egyik végére kössünk egy kisméretű hurkot. A kötéshez segítségül használhatjuk akár a fűzőtűnket is. Innentől kezdve nézzük a horogkötést lépésről-lépésre.

Fűzzük át a levágott zsinórunk fül nélküli végét, majd húzzuk fel a horgot úgy a zsinóron, hogy a hurok a horog öblével legyen egyvonalban. Nem baj, ha kicsit hosszabb a hajszálelőkénk, mert a horog szárára feltekerve majd a csalink méretéhez tudjuk állítani.

A zsinór hosszabbik végét a horog fülétől kiindulva, egyenletes menetekben tekerjük fel a horog szárára. 10-12 menetet tekerek, vagy addig sorakoztatom a meneteket egymás mellett, amíg el nem érek a horog hegyével egy vonalban húzott képzeletbeli határvonalig.

Ezt követően alulról felfelé haladva három menettel lezárom az alsó „bandázsomat". A harmadik menet esetében úgy fejezem be, hogy a zsinór a horog hegyének lefelé mutasson.

A szabadon álló szárat lentről felfelé a horog fülén átfűzzük. Fontos mielőtt készre húzzuk a kötést, kicsit nedvesítsük meg.

Hurkot kötünk a zsinór szabadon álló végére, hogy előkénket rögzíteni tudjuk a forgóba vagy éppen gyorskapocsba. Készen vagyunk.

A csalizás:
Ennél a típusú rögzítésnél a stopper belefeszül a kemény csaliba így a pellet nagyon stabilan áll a hajszálelőkén. Mint ahogy az utolsó képen láthatjátok, a hajszálelőkét a horog szárára feltekerve lehet módosítani, hogy mennyire lógjon le a csalink.

Kívánom, hogy sok szép halat csapjatok be. A jelenlegi cikkben bemutatott technikán felül a közeljövőben azt is be fogom mutatni, hogyan lehet a csemegekukoricát vagy minibojlit stabilan rögzíteni a vékony hajszálelőkén, mert azokat a legtöbb stopper csak szétrepesztheti és a vékony hajszálelőkén pedig csúszkálnak. Mindenkinek eredményes horgászatot kívánok, és hamarosan ismét találkozunk a monitor előtt.

Írta és fényképezte: Ágói Zoltán

 

0