a
0
Eheim gyárlátogatás (1. rész)
2012. Jan. 30.
Mindig is érdekeltek a kulisszatitkok, szeretem érteni, hogyan működik a világ körülöttem. A technika pedig már pendelyes koromban is vonzott (miért is lettem közgazdász…?!): szerettem megtudni, vajon mi van a kisautók belsejében.
Akvarisztika 1Mivel ekkoriban még az egyszerűség jegyében éltem, a kíváncsiságom kielégítésének legfőbb eszköze egy kalapács és a szoba keményfa küszöbe volt. Rossz nyelvek szerint ténykedésem jelentősen hozzájárult a magyar játékgyártás fellendüléséhez, mivel a frissiben kapott és így megvizsgált járgányok már csak mint az újrahasznosítás alanyai folytathatták hányatott, darabokra tördelt létüket.

Ezek után érthető, miért készültem izgatottan (bár kalapácsot nem vittem), mikor eldöntöttük, meglátogatjuk az EHEIM központját a németországi Deizisauban. Úgy gondoltam, ez a látogatás kiváló alkalom lesz arra is, hogy bemutassak egy olyan céget, mely még nem helyezte ki a gyártást Kínába  (kivétel a PickUp és a Classic szűrők), tehát joggal írja rá a termékeire: Made in Germany.Némi szervezkedés, időpont-egyeztetés és türelmetlen várakozás után végre eljött a nagy nap. Idő szűke miatt igen korán indultunk, így késő délelőtt szerencsésen meg is érkeztünk.

Az épület nem hivalkodó, mondhatni egyszerű (idősebbek kedvéért szocreál), de hát ugye nem a külcsín, hanem a belbecs számít.


Az aulában éppen akváriumkarbantartás volt

Az aulában hasonló stílusú enteriőr fogadott, de míg vendéglátónk megérkezésére vártunk, megpillantottunk néhány gyönyörű akváriumot és néhány igen érdekes dolgot.

A lépcsőfeljáró alatt egy hatalmas diszkoszos akváriumot fedeztünk fel (azért annyira nem volt nehéz, lévén pont a bejárattal szemben helyezkedett el). A kép meglehetősen csalóka, bár a fotelek adnak némi támpontot: a medence több mint 4 méter széles, a lakók pedig 15-20 cm-es diszkoszok.


Szivattyúk. Mennyit fejlődött a formatervezés...

Ezután jött a nagy szemkikerekítés, ahogy szembetalálkoztunk az Eheim múltjának emlékeivel. Talán sokan nem tudják, de a cég alapítója, Günther Eheim repülőmérnök, és méltán mondhatjuk, hogy feltaláló, eredetileg játékgyártásra és javításra alapította vállalkozását 1949-ben.


A múlt egy darabja - rostálógép

Termékei a maga idejében ismertek és keresettek voltak nem csak a gyerekek, hanem a modellezők körében is, hiszen játékai működtek. Talán első hangzásra nem tűnik különlegesnek, de ne felejtsük el, hogy az ’50-es években járunk, és nem csak olyan „egyszerű” dolgokról van szó, mint mondjuk egy trolibusz, hanem függővasútról, pöfögő(!) gőzmozdony-modellről, miniatűr szökőkútról...

Egyébként a szökőkút mérföldkőnek bizonyult, hiszen az ehhez kifejlesztett centrifugál-szivattyú lett az alapja az akváriumszűrőknek.

Hogy ez mit jelentett az akvaristák számára? Gyanítom többen vannak, akik valamilyen okból már rákényszerültek, hogy kizárólag vízcserével tartsák fönn az akváriumot hosszabb-rövidebb ideig. Na, ők tudnának mesélni! A probléma ráadásul fokozottan jelentkezik, ha valamilyen „kényes” fajtát tartunk, az akvakertészek szűrésigényéről nem is beszélve!


Az értékesítési osztály

Éppen sikerült magunkat kicsodálkozni, mikor befutott vendéglátónk. Végigvezetett az értékesítés „irodáin”. Mint az amerikai filmekben, kis fülkékben ülnek az ügyintézők. Ide futnak be az egész világból a forgalmazók megrendelései.

A megrendelések rögzítése az első lépcső. A saját fejlesztésű irányítási rendszer ezeket lebontja egészen az alapanyagok szintjéig, majd azok megrendelésétől kezdve a beérkezésen át az alkatrész-gyártás és összeszerelés ütemezésén keresztül a raktározásig és a megrendelések kiszállításáig/számlázásáig nyomon követi és felügyeli az egész folyamatot.


Günther Eheim
Sajnos annyira megilletődtem, hogy nem csináltattam vele egy közös fotót.
Ezt a képet pedig sajnos nem én készítette)


A tárgyalóban letelepedve egy jó kávé mellett megismerkedhettünk a cég vezetőivel, sőt olyan szerencsénk volt, hogy Herr Eheim éppen belátogatott, így személyesen is találkozhattunk vele. Annak ellenére, hogy 1919-ben született, a mai napig rendszeresen felbukkan a cégnél.

Érdekes volt szemtől szemben állni azzal az emberrel, aki „kitalálta” az akváriumszűrőt, és mellesleg némi fejlesztéssel, valamint egy 1974-ben alapított, a mai napig sikeresen működő légitársasággal az aviatikában is érdekelt...

A következő részben már a gyártás kulisszatitkairól folytatom az érdekes fotókkal teli a beszámolóm.

zotyo
Akvarisztika 1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek