a
0
AquaStyle16: Az én akváriumom (VI.)
2012. Jún. 01.

Sorozatom előző része azzal fejeződött be, hogy némi problémám akadt a felbukkanó és már-már elburjánzó fonalalgával a kis garnélás nano akváriumban. Szerencsére,  nem is olyan erőfeszítéssel sikerült visszaszorítani ezt a növényeken megtelepülő, nem szép látványt nyújtó algafajt. Lássuk, hogyan.

Akvarisztika 1

A sorozat korábbi részei:
AquaStyle16: Az én akváriumom (I.)
AquaStyle16: Az én akváriumom (II.)
AquaStyle16: Az én akváriumom (III.)
AquaStyle16: Az én akváriumom (IV.)
AquaStyle16: Az én akváriumom (V.)

Először is a kiváltó okot kellett megállapítanom. Tulajdonképpen növényes akváriumról révén szó a CO2 hiányán kívül nem is volt más tippem. Az Eheim AquaCorner sarokszűrő eddig is kristálytiszta vizet biztosított, ráadásul a mindössze 16 literes AquaStyle akváriumba (amiben kb. 4 litert tesz ki az aljzat) mindenképpen elégséges teljesítményű. Szóval a szűrés elégtelensége nem jött szóba.


Ezen kellett segíteni

A világítás szintén az eredeti szett (Eheim AquaStyle16) „alkatrésze”, az a bizonyos LED-lámpa, amelyet napi 8,5 óra működésre állítottam egy időkapcsolóval. A növények is szépen fejlődtek. Itt az oldalon „keselyű” nevű akvarista társam hívta fel a figyelmem a sziklán lévő kisebb ecsetalgára, amelyet időben el is távolítottam (ezúton köszönöm még egyszer a hasznos észrevételét!). Ezen kívül viszont semmi más algára utaló „jelenség” nem mutatkozott. Ezért zártam ki a fénnyel kapcsolatos problémát is.

A korábbi részekben leírt 50%-os vízcsere is több, mint elégséges, úgy gondolom, úgyhogy a CO2 hiányán kívül tényleg nem maradt más ötletem, hiszen a háromnegyed év elteltével a növényeim is terebélyesebbek lettek.

Szóval akkor CO2 rendszer. De ezzel viszont újabb problémák merültek fel. Még a kisebb rendszerek is többe kerülnek annál, mint amit én erre szánnék. Akkor inkább műnövények! Na ezt azért nem gondolom komolyan...:-) Sokat olvastam az élesztős megoldásról, ami talán a legolcsóbb működőképes alternatíva, de azzal meg az a gond, hogy nem tudom észrevétlenül és viszonylag igényes formában elhelyezni az irodában. Ráadásul macerásnak is gondoltam. Akik olvasták az első részt, azok tudják, hogy miért is lett nekem ez a kis garnélás akvárium...


Ő hozta el a megoldást

Olvastam gyári tablettás megoldásról is, de azok a tapasztalatok amelyeket magyar nyelvű fórumokon közzétettek nem voltak meggyőzőek, pedig milyen egyszerű is lenne... ...aztán egy kolléga mutatott valamit. TetraPlant CO2 Optimat. Ez egy zöld diffúzort, némi csövet és egy CO2 palackot tartalmazó csomag, amely 5800 Ft-os árával részemről vállalható volt, pláne akkor, ha még a problémát is megoldja.


A 14 cm-es diffúzorból mindössze 5,5 cm-es lett... (A képen az eredeti hossz látható)

Sajnos még így is kellett némi átalakítás, hiszen ezt az eszközt sem ilyen kis akváriumhoz tervezték, ezért kellett rajta alakítani. A gond a szén-dioxidot tároló „csődarabbal” volt, ami egy normál akváriumhoz készült, nem pedig egy parányi nano akváriumhoz. Egyszerűen feleslegesen hosszú, de van a garázsban fűrész, úgyhogy ennyi barkács azt hiszem belefér.


Látványnek nem valami szép, de teszi a dolgát...

A hétvégi vízcsere alkalmával megtisztítottam az Anubias-okat és a teljes akváriumot a fonalalgától, már amennyire lehetett. Az oldalfalakról könnyen le lehet törölni ezt az algát, de a hétről-hétre a növények levelein elburjánzó fonalalga eltávolítása nem egyszerű dolog, és teljes mértékben szerintem lehetetlen is. Mindezek után feltapasztottam a diffúzort és mondhatjuk úgy, vártam a csodát...


Lakmározás a diffúzor tetején...

Ez a szett úgy működik, hogy egy normál spray-es palack tartalmazza a szén-dioxidot, amiből időnként fel kell tölteni a diffúzorunkat. Én minden reggel illetve este töltöm fel a csövecskét. A növénytápolás pedig továbbra is a vízcsere után esedékes, változatlanul 1,2 ml Tropica Plant Nutrition formájában. Na de ami a lényeg, hogy látványos változást hozott a következő hét, hiszen nem alakult ki ismételten az előző néhány hétben tapasztalható fonalalga dzsumbuj. Ráadásul hétről-hétre jobb lett a helyzet. Az Anubias-okról teljesen eltűnt a fonalalga. Akinek már volt ilyen jellegű problémája, az biztos érti, mire gondolok, ha azt mondom:


Megszűntek a levelek szőrösnek lenni.


És ez jó! Bevált a dolog. Amúgy 1,5 havi használat után sem fogyott ki a CO2-palack, amely így ehhez az akváriummérethez kétségtelenül gazdaságos megoldás. Ebben a webáruházban 2390 Ft egy új palack... ...még szerencse, hogy nem kezdtem el barkácsolni élesztővel és műanyagpalackokkal az irodában.


Lassan majdnem teljesen eltűntek a fonalalgák...

Persze azért nem minden oké! Ugye az elején már kijelentettem, hogy nekem az akvárium egyfajta dizájnelem, illetve egy kis nyugtató természetesség az íróasztalon. Viszont ezzel a zöld, diffúzorként funkcionáló csődarabbal nem igazán vagyok megbékülve. Úgy mondanám, hogy idegen test van az akváriumban. Annak ellenére, hogy az fonalalgásodás megszűnt, még is azt mondom, ezen változtatni kell, hiszen így romlott az összkép, ami nekem ugyan olyan fontos, mint az algamentes akvárium...

A következő részben beszámolok arról, hogy sikerült-e szebb diffúzort találnom (ha sikerül), illetve azokról az észrevételekről szeretnék írni, amelyeket növényeken tapasztaltam a szén-dioxid beoldása után. De vannak új képeim a garnélákról is!

(Folytatása következik)

Szöveg és fotók: HorPage

Akvarisztika 1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!