a
0
AquaStyle16: Az én akváriumom (III.)
2014. Jún. 02.
Most, hogy olyan lett a parányi akvárium, mint ahogyan terveztem,  szépen lassan jöhetnek lakók. Azonban még kérdés, hogy kik és hogy honnan szerezzem be őket.
Akvarisztika 1

A sorozat korábbi részei:
AquaStyle16: Az én akváriumom (I.)
AquaStyle16: Az én akváriumom (II.)

Az már korábban felmerült bennem, hogy garnélákat szeretnék a kis 16 literes Eheim AquaStyle akváriumba. A legelején megfogalmazott kívánalmak között szerepel, hogy egy igazán tiszta vizű növényes akváriumot szeretnék, ebbe pedig tökéletesen beleillenek ezek a parányi kis takarító munkások. Legalábbis mindenhol azt olvastam, hogy kimondottan jó hatással vannak  a kis növényes akváriumokra, úgyhogy elmélyültem a témában picit...

red cherry garnéla
A legnagyobbik lakó

Nagyon megtetszettek a Crystal Red garnélák, azonban amit olvastam attól egy picit megijedtem. Szinte mindenre érzékeny és az ára is 2000 forint környékén mozog. Kezdésnek, próbálkozásnak elég drága mulatság lenne, úgyhogy ár alapján folytattam a kutakodást. Így került képbe a Red Cherry garnéla.  Meglehetősen jobban tűri a változásokat az akváriumban, mint a többi faj. Olcsó és dekoratív is, tehát a legjobb választásnak tűnt a magamfajta,  garnélát még nem látott kezdőnek!

 

Az újonnan érkező lakók tiszteletére, az Eheim AquaCorner sarokszűrő felső adagolórekeszébe elhelyeztem némi aktívszén granulátumot, hogy ha van is a vízben valamilyen oldott káros anyag, akkor azt ezzel lekössem és eltávolítsam. Ismerősök szerint ez már kicsit beteges óvintézkedés, de annyit olvastam arról, hogy érzékenyek a garnélák a vízminőségre, hogy nem lettem volna teljesen nyugodt, ha ezt nem teszem meg. Amúgy látszatra tényleg kristály tiszta a víz...

Eheim AquaCornel aktívszén
Az aktívszén ki- és behelyezéséhez érdemes kiemelni a belső szűrőt, mert a tető lepattintása után egyből kiúsznak az adagolóból a darabkák. Tapasztalatból mondom, hogy nem egyszerű dolog utána csipesszel, egyenként eltávolítani az aljzatról ezeket.

Eltelt 2 nap... Az aktívszén granulátumot kiszedtem az adagolóból és elmentem az új lakókért...  Helyben 550 forintért találtam, a neten olcsóbban is, de az van... az üzemanyag még drágább:)))

A négy új jövevények aklimatizálását másképp oldottam meg, mint ahogyan az üzletben javasolták. Nem tettem bele a zacskót az akváriumba, hogy kiegyenlítődjön a hőmérséklet. Ennek két oka is van. Egyrészt totálisan fel van töltve a parányi medence és nem szerettem volna kimerni jókora adag vizet, másrészt amúgy sem fért volna el, hiszen a Redmoor gyökér elágazásai kitöltik az akvárium felső részét is, tehát nem fért volna el a zacskó.

red cherry garnela

Ehelyett „kiöntöttem” a rákokat egy pohárba és hagytam, hogy átvegyék az iroda hőmérsékletét. Majd időről-időre kevés vizet mindig hozzáöntöttem az akváriumból. Ez pontosan 3 alkalom volt, durván 45 percen belül. Aztán sutty, "óvatosan" beleöntöttem őket az akváriumba.

Meglepő volt amit tapasztaltam. Azt hittem valahol el fognak bújni, aztán majd később előmerészkednek... De nem ez történt! Mintha átaludták volna az időt a boltból való zötyögős autózás és az aklimatizálódás megrázó élménye alatt. Egyből elkezdek munkálkodni a növényeken és az aljzaton. Örültem neki, mert manapság nehéz jó munkaerőt találni.


Red Cherry tisztogatás közben

Eddig sem volt unalmas az akvárium, de így a mindig mozgásban lévő Red Cherry garnélákkal már valóban él az egész. Azonnal fényképezni kezdtem és szurkoltam, hogy ne történjen velük semmi olyan, amikről korábban sokat olvastam...

Az infarktus közeli állapot másnap délutánra jött el. Ugyanis olyat láttam az aljzaton, amit egyik olvasott oldalon sem láttam leírva. Egy átlátszó, garnélára hasonlító fátyolszerű valamit. Olyan volt, mintha kiszívta volna valaki a ruhájából az én egyik kedvenc melósomat.  Mondtam volna, hogy „sorakozz!”, de még nem hallgatnak rám, így összeszámoltam őket a különböző helyeken és mind a négyen megvoltak.

red cherry garnéla vedlés

Ezután megint a jól bevált Google adta meg a választ a jelenségre. A garnélák is vedlenek! Sőt vedlés után a legérzékenyebbek, azonban semmi probléma nem történt a következő napokban sem.

Az etetést az első néhány napban kizárólag kétféle díszhaltáppal oldottam meg. Sajnos márkát még nem említhetek, mert csak tesztelésre kaptam a Fisch Kft-től és amíg nem kezdik el bevezetni, azt kérték, hogy ne beszéljek róla márkanév szinten. Az egyiknek a fő összetevője a spirulina, a másik egy fehérje és ásványi anyagban gazdag táp.

garnéla etetés
Szívesen fogyasztják a díszhaltápot is

Annak ellenére, hogy a  növényi összetevőkben gazdag tápot is kapnak és amúgy is állandóan a növényeken kapirgálnak megpróbálkoztam valami nagyon természetes táplálékkal, a kígyóuborkával.

Egy szelet uborkát négy felé vágtam. A közepéből a magokat eltávolítottam és 5-6 percre forrásba lévő vízbe dobtam. Hagytam kihűlni és egy 6-7 mm-es kockát bedobtam az akváriumban. A maradékot bezacskóztam a fagyasztóba, amiből 3 naponta etetek, amíg el nem fogy. A következő a spenót lesz, de még kell vennem magot, mert azt saját magam fogom termeszteni.


A forrázott uborkát kb. 1 óra elteltével eltávolítottam a vízből

Nem tudom, hogy a 3 hetes időszak mennyire nevezhető stabilnak, de örülök annak, hogy viszonylag a jól alakulnak a dolgok. Az akvárium ugyan olyan kristálytiszta, mint ahogyan anno az ihletet adó GreenAqua-s medencék, és a garnélák, valamint a növények is egészségesnek látszanak.

A következő részben elmondom, hogy miként készítem elő az akvárium vizét, mindenféle vegyszer nélkül. Elvégzek egy víztesztet is, valamint beszámolok a növények gondozásáról, fejlődéséről is, mert lassacskán azok is változáson estek át az induláskori állapothoz képest.

(Folytatása következik)


Szöveg és fotók: HorPage
Akvarisztika 1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!