a
0
AquaStyle16: Az én akváriumom (II.)
2014. Már. 19.
Az előző részben leírtam miként indítottam el első növényes nano akváriumát. Sorozatom most az indítás másnapjától folytatódik.
Akvarisztika 1

A sorozat előző része: AquaStyle16: Az én akváriumom (I.)

Az már látszott a feltöltés után is, hogy valami olyat sikerült összehozni, amit nagyjából szerettem volna. Persze tudatában vagyok annak a ténynek, hogy létrehozni sokkal könnyebb volt mindezt, mint folyamatosan fent is tartani, ezt a parányi, szemet gyönyörködtető vízi világot.


Bubi előtt és után

Reggelre sokat tisztult a víz, azonban az akvárium, a növények, a belső szűrő tele volt milliónyi apró buborékkal. Skype-on azonnal kapcsolatba léptem Surányi Leventével (Levinen), aki köztiszteletben álló, tapasztalt akvakertész (cikkeit ezen az oldalon is folyamatosan olvashatják). Mit tesznek ilyenkor a nagyok? Várnak türelemmel, amíg lassan felszívódnak a bubik, vagy esetleg fogjak egy kanalat és kevergessem ki? :))) Levi a szerint majdnem jó az ötlet, de a kanál és a kevergetés helyett inkább algakaparót javasolt, amivel óvatosan lehúzhatom az üveg faláról a parányi „léggömböket”. Algakaparóm ugyan még nincs, de egy hosszabb késsel elvégeztem ezt a műveletet.


Felülről...


Az apró növények remélem hamarosan terebélyesedni fognak


Hátra még tervbe van véve egy lapos, álló jellegű "szikla"Délutánra beterveztem egy akváriumfotózást, hiszen a víz már letisztult annyira, hogy meg tudjam örökíteni az indítás utáni állapotot. Később ezek a képek jól fognak jönni, amikor a fejlődést ellenőrzöm.

A fényképezés után eszembe jutott, hogy növénytápot is vásároltam, úgyhogy talán időszerű lenne használni is a csodaszert, talán holnapra már összefüggő „mohaerdő” fogja borítani az aljzatomat. Azért ezt annyira nem gondoltam annyira komolyan:-) Az adagolási útmutató szerint 1,2 ml Tropica Plant Nutritiont kell a vízbe juttatni, amelyet egy kis fecskendővel egyszerűen meg is oldottam.A harmadik nap eseménytelen volt, azonban a negyedik egy nem várt, ijesztő problémával indult. Két Cryptocoryne wendtii ültetvényen elhaló levelek kezdtek mutatkozni. Döbbenet és csalódottság, hiszen eddig minden olyan szépen alakult. Gyors fényképezés után ismét Levinenhez fordultam, aki szerint nem probléma, mert ültetés után előfordul az ilyen, de az elhalt bomladozó leveleket el kell távolítani azonnal. Megtettem, de nem voltam teljesen nyugodt...


A pusztulásnak indult egyik levél

A sorozat első részében említettem, hogy voltak némi nehézségeim az ültetésnél, mivel az összes dekoráció elhelyezése után kezdtem el „kertészkedni”, a parányi akváriumban nem igazán marad helyem kényelmesen dugványozni, kötözgetni. Sajnos elkövettem egy olyan hibát, hogy a könnyebb ültethetőség miatt túlságosan visszavágtam e két növény gyökereit, illetve a kevés hely miatt a növényszárat a dugványozás közben meg is törtem. Másra nem tudok gondolni, mert a más helyre ültetett Cryptocoryne wendtii-k remekül fejlődnek. Egy hét elteltével már új hajtások is előbújtak.

Délutánra megjelent egy lakó is. Az Eheim AquaStyle üvegfalán egy csiga mászott felfelé, akit hívatlan vendégként azonosítottam és kitessékeltem az akváriumból.


Közben eltelt az első hét és elérkezett az első vízcsere, valamint akvárium karbantartás ideje. Az Eheim AquaCorner belső szűrővel egybeépített LED világítás kikerült egy vödörbe, aztán kis fejvakarás, mert rájöttem, hogy valami hiányzik. Gumitömlő, vagy egy iszaplopó hiányában egy kispohárral tudtam csak megoldani a víz eltávolítását. Ez így hosszadalmas, ráadásul nem tudom megtisztítani az aljzatot, amit most még nem is kellett, de a későbbiekben be kell szereznem egy célszerszámot. Egy Tetra GC iszaplopóra gondoltam, de meg kell néznem mekkora, mert igen kis helyen kell navigálni az aljzaton a Redmoor gyökér és a növények között.

A vízinövényekkel az első hét után még nem tettem semmit, ráadásul ollóm sincs, csak a papírvágó, de mire eljön a kertészkedés ideje, remélem ez a hiányosság is megoldódik. A Jézuskának már le van adva a rendelés:-)

Nagyjából a víz 50%-át mertem ki a fentebb említett poharas módszerrel. A sarokszűrő előszűrő szivacsbetétjét átöblítettem, mert elég koszosnak látszódott. Gondolom az aljzatnak és az akváriumindításnak van köze hozzá.Természetesen a SubstratPro-val teli biológiai szűrőkosárhoz nem nyúltam. Az üveget és magát a szűrőt a Tetra speciális tisztítókendőjével töröltem át. Ezt a Tetratec EasyWipes névre hallgató akvarisztikai kiegészítőt vásárláskor kaptam ajándékba.A leírása szerint akváriumok, terráriumok üvegének, valamint a fűtő és a szűrő tisztításához használhatjuk. Eltávolítja a lerakódásokat (alga, vízkő) és nem tartalmaz az élőlényekre káros anyagokat, ezért akár a víz alatt is használható. Ezt kihasználva, teljesen áttöröltem az akváriumot belül, a maradék víz szintje alatt is. Meglehetősen egyszerű vele a munka. És az én kis 16 literes üvegemhez a kendő fele is elegendő volt. Ha nem szárad ki, akkor a jövő hétre is jut belőle. Majd meglátjuk...

Az első karbantartás ennyi volt, sok mindent nem kellett tenni. A feltöltést az indításkor maradt ioncserélt vízzel, illetve felforralt, majd szobahőmérsékletre visszahűtött csapvízzel oldottam meg. Nálunk itt Tatabányán elég kemény karsztvíz van, ezért szükséges ilyen módon picit lágyítani rajta. Ha ez beválik, akkor így, vízelőkészítő nélkül, fele-fele arányban (ioncserél- és forralt víz) fogom megoldani a heti 50%-os vízcseréket.


Nem tudom mennyire szakszerű a képen látható művelet,
de a gyökérre öntve a vizet nem ment tönkre az aljzat beállítása

Az egy hétnyi tapasztalat után szükségesnek láttam egy teljesen egyszerű – 1200 forintos –, időkapcsolót beszerezni az akváriumi világítás vezérléséhez. A növények fejlődése és az algák visszatartása miatt, fontos a meghatározott világítási idő betartása, ami nálam most kezdésnek 8 óra. Ez a kis szerkezet pedig megadja azt a szabadságot, hogy akár később érjek be az irodába, illetve le is kapcsolja a fényt, amikor nem vagyok az íróasztal előtt.

Mivel a türelem nem az erős oldalam elhatároztam, hogy nem várok több hétig és bizony kiadom az akváriumot néhány lakónak. Hogy ők kicsodák, és milyen módon váltak az akvárium bérlőivé, arról sok szép fotóval együtt, a következő részben számolok be.

(Folytatása következik)

Szöveg és fotók: HorPage
Akvarisztika 1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek