a
0
AquaStyle16: Az én akváriumom (I.)
2014. Feb. 18.
Az elkövetkező időszakban szeretném bemutatni, miként indítottam el életem első növényes nano akváriumát. Egészen az eszközök kicsomagolásától, a berendezésig dokumentáltam az eseményeket, illetve a későbbiekben is tervezem, hogy időről időre hírt adok az aktuális állapotról, tapasztalatokról.
Akvarisztika 1

A kitűzött cél egy olyan parányi élő, víz alatti világ elkészítése volt, amely élettel tölti meg munkahelyem, az íróasztalt. Amelyre ha rápillantok picit feltölt, megnyugtat és amikor elmerengek talán még ihletet is ad.

Talán a bevezetőből már ki is derült, nem vagyok „profi” akvarista, ellenben a munkám miatt a környezetem tele van „halas” szakemberekkel, így elméleti kérdésekkel már a gondolati szakaszban is volt kihez fordulni. De erről majd később...


Minden együtt, amit az indításhoz felhasználok

Maga az akvárium a 16 literes Eheim AquaStyle - a család legkisebb tagja - lett. Nekem legfőképpen a dizájn miatt. A hazai Eheim-es fiúk szerint pedig a led-es világításnak és a biológiai töltetes sarokszűrőnek az előnyeit fogom élvezni a későbbiekben. Annak ellenére, hogy Ők, inkább a nagyobbat javasolták, én még is a pici mellett döntöttem, mert jobban beleillet az íróasztalos környezetbe.

De mi kellhet még? Sok minden... Valamilyen aljzat, valamilyen növény, valamilyen kő és fa, meg még ki tudja... Mivel egyszer be lettem mutatva Néder Attilának - sokak talán jobban ismerik Nigro-ként - kézenfekvőnek tűnt az ötlet, hogy meglátogatom a „hazai zöldeket” a híres GreenAqua üzletbe. Elmondtam Neki mit is szeretnék, mégpedig, hogy nem kőkemény akvarizálás a célom, hanem inkább a lehetőségekhez mérten, egy könnyebben fenntartható, élő dizájn akvárium létrehozása.


Az Anubias... Ő lett a kedvenc, a gyökérhez kötöztem később

Ennek megfelelően olyan növényekre kaptam javaslatokat, amelyek az adott akváriumszett technikájával fenntarthatók és nem annyira kényesek az esetleges későbbi bénázásaimra. Itt változtatnom kellett az eredeti elképzelésemen. Eredetileg ugyan is „füvesíteni” szerettem volna az előteret, viszont a vége az lett, hogy „mohásítani” fogom.

Aljzatnak egy kimondott garnélás talajt választottunk, mert később talán megpróbálkozok a tartásukkal, hogy legyen egy kis plusz élet. Azonban egyelőre az akvárium-víz-növény egyensúlyának kényes harmóniáját, az algamentes akvárium megtartását szeretném kitapasztalni. Szóval így került a  4 kilogrammnyi Shirakura Red Bee Sand talaj az „azokat veszem meg” sarokba.


Központi dekorációnak egy Redmoor gyökeret választottam, amely nem színezi el a vizet, de elvileg a kémiai tulajdonságait sem változtatja meg az éltető közegnek. Tehát ideális és szép természetes dekoráció a magamfajta kezdőknek is. A másik nem élő, de még is természetes dekoráció egy karakteres Seiryu kő lett. Kicsit utánaolvastam és kiderült, hogy sok verseny-akváriumhoz használták ezt a követ. Tehát, még ha tudat alatti is volt a választás, azért jó az irány:)

Ezzel gyakorlatilag minden meg lett, amivel el lehet kezdeni az alkotó munkát. Jó tanácsként még figyelmeztettek, hogy ha lehet ne csapvízzel indítsak, így hazafelé az egyik multiban megraktuk a kocsit néhány kanna ion-cserélt vízzel.

Ezután már elkezdődhetett az érdemi munka...Annak ellenére, hogy a Redmoor gyökér és a Seiryu kő előtisztított volt azért én az alapos tisztítás után rászabadítottam egy kis sósavat, amelyet jó sok csapvízzel öblítettem le...

Az AquaStyle-om csak ezután lett kidobozolva. Eheim-ék nem bízzák a véletlenre. Olyan módon volt becsomagolva az akvárium, hogy talán akkor sem tört volna az üveg, ha hazáig görgetem a dobozt. Na jó, csak a garázstól a lépcsőházig. De akkor is:)


Az Eheim AquaCorner sarokszűrő lelke: a rotor

A kis sarokszűrő (Eheim AquaCorner60) gyári adatok szerint 200 liter vizet forgat óránként. Ami igazán jó benne, hogy az előszűrőként funkcionáló szivacs mögött egy kosárkába biológiai szűrőanyag is helyezhető. Alapból Eheim Substrat Pro-t kapunk hozzá. De meg kell említeni, hogy felül, rendelkezik egy kis kamrával is, ahova növénytápot, vagy gyógyszert is helyezhetünk szükség esetén.No de a legizgalmasabb pillanat csak ezután következett. Méghozzá a víz alatti kis kertem alapjának megformálása. A 4 kg talajból kb. 3,2 kg bele is került az üvegbe. Nem annyira szokványos formában. Emelkedik a talajszint hátrafelé, de az egész keresztbe. Tehát a legmagasabb pont átlóban van az egyik sarokban. Így a szűrő is elfér, de sokkal magasabbra tolhattam a hátteret annál, mint amit a technika amúgy lehetővé tett volna.


Két lehetséges változat, majd a végső megoldásom...

A gyökér elhelyezése innentől kezdve szinte adta magát, de a Seiryu kő már adott néhány opciót. Először állva szerettem volna, de mivel maga a gyökér is inkább a függőleges vonalat képviseli, ezért két vízszintes elem már soknak mutatkozott. Vagy legalábbis kompenzálni kellett volna valamivel, de csak egy követ vásároltam, úgyhogy szépen elfektettem.Aztán a hátsó felénél az aljzat szintjét csaknem teljesen feltöltöttem, és kialakult egy meredek kiálló. Hejj, ha több követ vettem volna... Majd legközelebb...A növények elhelyezése volt számomra a legnehezebb. Többek között azért,  mert a már berendezett akváriumban kezdtem el kötözgetni az Anubias-okat a gyökérre. Végül is így tanul az ember... A Lindernia (fenti képen) hátra került, a zöld Cryptocoryne wendtii pedig előtérbe, de inkább a szélekre.


Így nagyon nehéz a növényeket a gyökérhez kötözni...


...azért sikerült nagy nehezen

Azt nem tudom, hogy szigorú akvakertész szemmel ez mennyire van a helyén, de számomra kialakult egy olyan kép, amire azt mondtam: Tetszik! Jöhet a Metrós ion-cserél víz... Az akvárium méretének köszönhetően nem a kistányéros, hanem a kávécsészés módszerrel lett feltöltve vízzel. Ekkor az izgalom felülkerekedett rajtam, hogy a műveletet elfelejtettem megörökíteni.Nem maradt semmi más, helyére tettem a szűrőt, amire korábban már rászereltem a LED-lámpát és a hálózati elosztón megnyomtam a piros gombot... Fejlődésnek indult az akvárium.

(Folytatása következik)

Szöveg és fotók: HorPage

>> A következő részben az indítás utáni tapasztalatokat fogom leírni, illetve addigra túl leszek az első komolyabb fotózáson, így remélhetőleg több szép fotót is megmutathatok az indítást követő akváriumról.
Akvarisztika 1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek