a
0
Akvárium Múzeum – 1. rész
2013. Jan. 28.

Dezse  Tibor gyűjteményéből szemezgetve ösrégi akvárium kiegészítőkkel találkozhatunk. Sokunk számára még ismerősek lehetnek, azonban mára talán már el is felejtettük őket. Néhányuk nem is kimondottan akvarisztikai céllal készült, de az emberi találékonyság és a szűkös kínálat miatt az egyetlen hatékony megoldás volt passziónk műveléséhez.

algakaparó
Az egykori Szovjetúnióban gyártott ablaktisztító szerszám, mely kisebb akváriumokban nagyon jó szolgálatot tett algakaparóként. Mint a képen is látható 28 Ft-ba került. Örök darab, mert a cserélhető borotvapenge, a mai napig beszerezhető.


1978-ban vásároltam ezt az R 200 tip. légpumpát Berlinben, az egykori NDK fővárosában. Ha jól emlékszem 25 keletnémet márkába került. Ez akkor kb. a harmada-negyede volt az itthon kapható Ciklon, vagy Bora pumpákénak.


A képen látható készülék a mai napig üzemel, mert gondoskodtam a szükséges pótalkatrészek (dob, membrán, tekercs) beszerzéséről is.


Az első akváriumomhoz (1966) használtan vásárolt ezüst- bimetálos hőfokszabályozó, mely a mai napig működőképes. Érdekes megfigyelni, hogy a víz elleni szigetelés, szilikonkaucsuk hiányában, szurokkal lett megoldva.Házi készítésű ikraeltávolító. Amikor a páncélos harcsák az üvegre ikráztak, ezzel a szerkezettel lehetett, több-kevesebb sikerrel leszedni. Eredetileg a a pengét tartó oválisra háló volt varrva, mely összegyűjtötte a leválasztok petéket.

 
A kor, csúcstechnológiát bemutató megoldáson jól látszik a borotvapenge rögzítésének zseniális megoldása, és maga a penge is, mely az elmúlt kb. 30 év alatt sem rozsdásodott meg. Pont olyan, mint újkorában.


Fedőüveg-tartó. Alumíniumból készült, használat közben is jól alakíthatő eszköz, mely az akvárium falára akasztva, ferde helyzetben tartotta a fedőüveget, hogy a képződő páracseppek vissza tudjanak csepegni az akváriumba.


Átemelők. Ilyesmi üvegcsövekkel emeltük át a vizet az akváriumból, a mellete álló külső szűrőbe. Felhívnám a figyelmet az akkori csomagolástechnika csúcsát jelentő műanyag gyógyszeres dobozra, melyet felhevített tűvel lyuggatunk ki, a tetején lyukat fúrtunk, amibe az üvegcsövet rögzítettük. Ezzel az elmés szerkezettel értük el, hogy az ivadék ne tudjon átjutni a külső szűrőbe. Sajnos, manapság már nem gyártanak ilyen tutti gyógyszeres dobozokat.


Talajszűrők visszaköpő csövei. A képen láthatő, üvegből készült, szerkezetek voltak ráhelyezve a talajba helyezett különféle egységekre (sajnos ezekből nem találtam, így bemutatni sem tudom), míg a vékonyabb csövön a légpumpa levegőjét vezettük be, ami felhajtotta a vizet, ezéltal megvalósult a szűrés. A képen látható tárgyakat kb 35 éve őrzöm, kész csoda, hogy nem törtek el.


Levegő elosztók üvegből. Amikor még nemigen voltak műanyagok, ezeket is üvegből készítették.

Dezse Tibor

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek